Aloha chłopcy i dziewczęta!
Miłością do kuchni azjatyckiej zaraził mnie mój narzeczony. To dzięki niemu pierwszy raz zjadłam sushi, to dzięki niemu w moim codziennym menu zagościły dania z Chin, Japonii oraz Tajlandii. Nadszedł czas abym podała tą miłość dalej i przekonała Was do kuchni ze wschodu, a dokładniej kuchni tajskiej, której najsłynniejszym daniem jest Pad Thai. Mój przepis to mała wariacja na temat klasycznego przepisu, wiele w nim miodowej słodyczy oraz dodatków, które sprawiają, że danie jest bardziej wyraziste. Jeśli jesteście ciekawi jak smakuje tajskie danie z nutką polskości w postaci miodu Huzar - zapraszam na wpis!
Składniki na 3 duże porcje:
250g makaronu Chow Mein
2 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
1 żółta papryka
1 mały kawałek imbiru
400g piersi z kurczaka
2 jajka
2 dymki lub szczypiorek
garść orzeszków ziemnych lub nerkowca
Składniki na sos:
4 łyżki sosu rybnego
3 łyżki miodu (ja użyłam miodu nektarowego wielokwiatowego Huzar)
2 łyżki soku z cytryny
szczypta chili
szczypta słodkiej papryki
Wykonanie:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
2. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w miseczce.
3. Imbir i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Podsmażyć 2 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
4. Kiedy kurczak jest już usmażony wbić na patelnię dwa jajka, smażyć na dużym ogniu 2 minuty energicznie mieszając, a następnie dodać makaron i smażyć kolejne 2 minuty. Po upływie tego czasu wlać na patelnię przygotowany wcześniej sos. Wszystko należy smażyć kolejne 2 minuty.
5. Na koniec dodać posiekaną dymkę lub szczypiorek oraz posiekane drobno orzechy.
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na prezent z okazji Dnia Mamy to koniecznie zobaczcie żartobliwe fartuszki kuchenne od Wkurzona Mama! Szczegóły znajdziecie tutaj.
Lubicie dania kuchni tajskiej?
39 Comments
Kuchnia tajska wydawała mi się zawsze skomplikowana a ten przepis wydaje się całkiem prosty :) I jak smakowicie to wygląda ...A fartuch jest przezabawny xD
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko. Mniam.
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda bardzo smakowicie. Sama będę musiała takie przygotować :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności a jeśli chodzi o przepis to wydawał mi się skomplikowany a tu proszę jaki zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, aromatycznie. Przepiękne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pad Thai i czesto robie, swietny i prosty przepis :D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji spróbować kuchni tajskiej, ale to danie wygląda naprawdę pysznie. Zdjęcia zachęcają, żeby chociaż spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Marzena
Brzmi apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten przepis, też bardzo lubie różnego rodzaju wynalazki i testować potrawy z innych regionów świata.
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki. Chyba wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności tu serwujesz, a ja właśnie po obiedzie 😂😂
OdpowiedzUsuńświetny przepis ! i cudowne zdjęcia ! zapisuję w zakładkach koniecznie musze wypróbować <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze tajskiej kuchni nie próbowałam, ale Twoje danie wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, to bardzo moje smaki. Przepis na pewno wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
https://zakreconaoptymistka.blogspot.com
Nigdy nie jadłam, a bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie, ale to raczej nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda bardzo pysznie! Chyba bede musiala spróbować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tajską kuchnię za oryginalne połączenia i nowy smak :) Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSadze ze to cos dla mnie, ciekawe smaki ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Chętnie sprobuje.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam kuchnie chińska
OdpowiedzUsuńUwielbiam pad tahia!
OdpowiedzUsuńsame smakowitości wyszły :) mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie chociaż takie dania nie są w moim typie.
OdpowiedzUsuńpychota! lubię takie połączenia, kradnę przepis!
OdpowiedzUsuńpyszne, ale jajka są
OdpowiedzUsuńjak by było bez, to z uczestnikami bym zrobiła
Proste, łatwe, apetyczne - muszę spróbować! Tylko niestety nie mam sosu rybnego, muszę pomyśleć nad jakąś inną opcją ;).
OdpowiedzUsuńDzięki za świetny przepis
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, danie wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńSuper fartuch i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy. Mega proste i bardzo smaczne. :-)
OdpowiedzUsuńNie no, Kochana, dziękuj narzeczonemu jak nic. Zasłużył na to... Bez niego tyle smaków by Cię ominęło ;)
OdpowiedzUsuńPad Thai to jest moje absolutnie ulubione danie tajskie. U siebie również mam przepisy. Oj, pewnie jutro zrobię, bo narobiłaś mi smaka.
OdpowiedzUsuńKradne przepis na szybki obiad. Rewelacja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis, to przede wszystkim. I ciekawe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńAleż miodowo :) Ciekawe i oryginalne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️