Aloha chłopcy i dziewczęta!
Jedni kochają — inni nienawidzą. Ja zdecydowanie należę do pierwszej grupy, bo pudding chia uważam nie tylko za zdrowe, ale przede wszystkim pyszne. Zazwyczaj zjadam je w formie podwieczorku — większe porcje idealnie nadają się również na drugie śniadanie. Jedno jest pewne — ten smakołyk można przygotować na miliony sposobów. Ja dziś przedstawię Wam moje cztery ulubione receptury. Wszystkie — do przygotowania w mniej niż 5 minut, jeśli więc lubicie jeść zdrowo, smacznie i kolorowo, ale nie lubcie spędzać zbyt dużej ilości czasu w kuchni — koniecznie musicie spróbować tych przepisów!
Zrób swój pudding chia!
Dlaczego nasiona chia są zdrowe?
Najpierw jednak kilka słów o tym, dlaczego chia. Szałwia hiszpańska, bo tak nazywa się też chia to jeden z superfoods, który jest świetnym urozmaiceniem codziennej diety. Nasiona chia są bowiem bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, są świetnym źródłem witamin i minerałów, a co najważniejsze zawierają również cenne przeciwutleniacze. Polubić je powinny szczególnie osoby walczące z nadwagą oraz te, które dbają o stan swoich włosów, skóry i paznokci. Z nasionami chia nie nalezy jednak przesadzać — zdrowa, łatwostrawna porcja nasion dla ludzkiego organizmu to max. 15 g dziennie. Pamiętajcie o tym, przygotowując swoje posiłki!
Jak zrobić pudding chia, które będą dobrze smakowały?
Sam pudding chia nie jest niezwykły w smaku i to tak naprawdę jego sekret. Lekka baza, która nie ma wyrazistego smaku może być połączona zarówno z kwaśnymi owocami, słodką czekoladą, jak i masłem orzechowym. Przygotowywanie puddingów chia jest więc świetną zabawą i pozwala na odkrywanie różnych, ulubionych smaków! Pudding chia na pewno stanie się Twoim ulubionym deserem!
Jak przygotować zdrowy pudding chia?
Poniżej przedstawiam Wam moje cztery pomysły na pyszne puddingi chia, które są nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Znajdziecie tutaj zarówno coś dla wielbicieli truskawek, malin, borówek i bananów, jak i Tych, którzy kochają czekoladę, masło orzechowe i wiórki kokosowe. Wszystkie puddingi przygotowywałam na mleku bez laktozy — Wy możecie jednak przygotować je również na mleku zwykłym, jak i roślinnym. To od Was tak naprawdę zależy, jak będzie wyglądał i smakował Wasz chia pudding. Pamiętajcie, że ja przedstawiam Wam tutaj tylko inspiracje, nie rzadko wynikające z tego, co akurat posiadałam w lodówce! Jesteście ciekawi, jakie smaki udało mi się skomponować? Oto moje 4 przepisy na szybkie puddingi z nasionami chia!
Przepis na malinowo-kokosowy chia pudding
Składniki:
- 100 ml mleka
- 15 g nasion chia
- 20 g konfutury lub dżemu malinowego
- 5 g wiórków kokosowych
- 60 g malin
- aromat waniliowy
Nasiona chia wsyp do szklanki, zalej mlekiem i dodaj kilka kropli aromatu waniliowego. Całosć wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie możesz kilkukrotnie przemieszać pudding. Chwilę przed podaniem przygotuj słoik, pucharek lub szklankę. Na dno wyłóż konfiturę malinową, przelej pudding i wyłóż na wierzch owoce, dekorując je odrobiną wiórków kokosowych. Pudding jest gotowy do spożycia!
Przepis na pudding chia z masłem orzechowym i bananem
Składniki:
- 100 ml mleka
- 15 g nasion chia
- 30 g masła orzechowego
- 60 g banana
Nasiona chia wsyp do szklanki, zalej mlekiem i dodaj 10 g masła orzechowego. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie możesz kilkukrotnie przemieszać pudding. Chwilę przed podaniem przygotuj słoik, pucharek lub inną szklankę. Na dno przelej masło orzechowe, ułóż kilka plasterków banana, a następnie zalej wszystko puddingiem chia. Ponownie ułóż warstwę z bananów. Wierzch udekoruj odrobiną masła orzechowego. Pudding gotowy!
Przepis na truskawkowy chia pudding z czekoladą
Składniki:
- 100 ml mleka
- 15 g nasion chia
- 100 g truskawek
- 2 kostki ulubionej czekolady
- łyżeczka masła orzechowego
Nasiona chia wsyp do szklanki, zalej mlekiem i wymieszaj. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie możesz kilkukrotnie przemieszać pudding. Chwilę przed podaniem przygotuj słoik, pucharek lub inną szklankę. Na dno wyłóż pokrojone w plasterki truskawki, a następnie wylej na nie gotowy pudding. Ułóż kolejną warstwę owoców. Na wierzch zetrzyj jedną kostkę czekolady i polej odrobinę masła orzechowego. Drugą kostkę pozostaw w całości, układając ją na owocach. Pudding jest gotowy!
Przepis na pudding chia z dżemem i borówkami
Składniki:
- 100 ml mleka
- 15 g nasion chia
- 20 g dżemu owoce leśne
- 60 g borówek
- 5 g wiórków kokosowych
Nasiona chia wsyp do szklanki i zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie możesz kilkukrotnie przemieszać pudding. Chwilę przed podaniem przygotuj słoik, pucharek lub szklankę. Wyłóż na dnie dżem, posyp wiórkami, a następnie przelej pudding i udekoruj go borówkami. Pudding chia jest gotowy do spożycia!
Mam nadzieję, że moje pomysły na szybkie, smaczne, a co najważniejsze zdrowe puddingi chia zainspirują Was do własnych kuchennych eksperymentów. Pamiętajcie, że chia pudding jest o tyle wdzięcznym deserem, że pasuje niemal do wszystkiego i możecie dodać do niego zarówno owoce, granole, dżemy, serki czy inne dodatki. Powodzenia!
3 Comments
Bardzo lubie takie puddingi, dziekuje za inspiracje :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam chia <3
OdpowiedzUsuńTaki pudding z czekoladą zjadłabym.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️