Aloha chłopcy i dziewczęta!
"Holy guacamole" - powiedział kiedyś Jared Leto, po czym tysiące jego fanów zaczęło masowo wykupować awokado z pobliskich sklepów, a cytat doczekał się swojego wydania na koszulkach... Żartuję, ale tylko częściowo - bo sławny aktor i muzyk faktycznie z uwielbieniem wypowiada się nie tylko o polskich pierogach, ale także guacamole - meksykańskim sosie przygotowywanym na bazie awokado. Moje pierwsze podejście do past wykonywanych z tego owocu nie było najlepsze. Kiedy jednak drugi raz natknęłam się na guacamole podczas wizyty u mamy mojego chłopaka - nie mogłam wyjść z zachwytu. Sekret okazał się być prosty - wystarczy odpowiednie doprawienie sosu, by lekko mydlany smak awokado zniknął, a nasze podniebienie doznało prawdziwej uczty! Od tamtej pory guacamole często gości na naszym stole podczas kolacji, choć świetnie nada się również na śniadanie lub jako dodatek do mięs z grilla. Mnie najlepiej smakuje z bagietką czosnkową, ale zajadać można go z każdym pieczywem, a nawet w roli dipu w towarzystwie ziemniaczanych chipsów! Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba, a samo guacamole zasmakuje i zainspiruje do poszukiwania innych smaków z awokado w roli głównej!
Do wykonania guacamole dla dwóch osób potrzebujemy:
- 2 miękkie awokado
- 1 duży pomidor
- połówka czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- szczypta soli i pieprzu
|
Wykonanie guacamole jest dziecinnie proste. 1.Wystarczy, że awokado przekroimy na pół, usuniemy pestkę, a miąższ oddzielimy od skórki i przełożymy do miseczki. 2.W kolejnym kroku należy rozetrzeć miąższ. Można to zrobić widelcem lub ręcznym blenderem - ważne jest zatem, aby podczas robienia zakupów dobrać awokado tak by było ono dojrzałe i miękkie. 3.Kiedy nasze awokado ma już formę pasty, obieramy pomidora ze skórki, kroimy w małe kwadraciki i dodajemy do awokado. 4.Do miseczki dodajemy następnie pokrojoną w kostkę cebulę, dwa posiekane ząbki czosnku, sok z połowy limonki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy. 5.Podajemy z tostami, bagietką z czosnkiem lub chrupkim pieczywem. |
Lubicie guacamole?
Znacie inne przepisy z wykorzystaniem awokado?
73 Comments
Jakie apetyczne xD a zdjęcia tak perfekcyjnie ze ślinka cieknie ...nie robiłam jeszcze ale chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie smakocie :) Koniecznie wykorzystam twój przepis :)
OdpowiedzUsuńJak pyszności! Ja uwielbiam pesto, nawet to z Lidla haha:D
OdpowiedzUsuńwww.justcleo.pl
mniami :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanka awokado ale naprawdę smakowicie wyglada. Chyba spróbuje Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńwyglądają naprawdę zacnie :)
OdpowiedzUsuń_____________
PorcelainDesire ♥
Z
OdpowiedzUsuńCóż za pyszności :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie to wygląda:) uwielbiam awokado:)
OdpowiedzUsuńdobre! avocado jest wysmienite, zalezy w jakiej postaci... pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńhttp://ciotkastiv.blogspot.com/
Jestem właśnie po kolacji, ale przez te zdjęcia znów jestem głodna:) Na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam guacamole :D
OdpowiedzUsuńi love guacamole! and this looks super super super good! yuums! i prefer it with some corn chips tho ;)
OdpowiedzUsuńTheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook
MMMm przecudnie sie prezentuje i na pewno spróbuje wykonać <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com
Jeszcze nie jadłam guacamole , ale nabrałam ochoty dzięki Tobie:)
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wręcz!! To jest idealne na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńKocham awokado w każdej postaci <3
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie ;) Uwielbiam awokado i mogę jeść nawet samo. Często robię też sobie jakieś pasty z awokado w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńpatrząc na te piękne zdjęcia aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado i guacamole :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńSuper przepis! wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńGreat post! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam guacamole.
OdpowiedzUsuńwłaśnie kupiłam awokado xd
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado ;))
OdpowiedzUsuńA taka pasta z tym chlebkiem wygląda idealnie ;)
Musi świetnie smakować!
OdpowiedzUsuńZapraszam https://cakemonika.blogspot.com/ ;)
mm nie pamiętam kiedy avokado jadłam ;P
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale chętnie spróbowałabym, podobne to bardzo zdrowe...
OdpowiedzUsuńRzadko kupuję avocado, ale jak już kupię to właśnie robię z niego guacamole.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :*
OdpowiedzUsuńZnam bardzo dobrze guacamole, jedno z moich ulubionych past. Zajadam z małymi tortillami a przygotowuje je w drobniejsze kawałki. Twoje wygląda równie apetycznie:)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale narobiłaś mi sporego smaka:3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze podejście do guacamole wyglądało dokładnie tak jak u Ciebie - na początku mnie nie powaliło, ale przy drugim podejściu już popłynęłam w zachwytach;) ważne jest myślę nie tylko odpowiednie doprawienie, ale też wybranie guacamole o odpowiedniej hmmm "dojrzałości";) A zdjęcia - przepiękne! Zachwycam się:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, ze nigdy nie jadlam awokado :P
OdpowiedzUsuńAwokado uwielbiam , więc Twój przepis zamierzam wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńKupiłam kiedyś gotowe guacamole, ale było nie do zjedzenia. Muszę sama spróbować takie przygotować, bo awokado uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam guacamole ale ja nie dodaję pomidora
OdpowiedzUsuńUwielbiam guacamole i robię je bardzo podobnie jak Ty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam guacamole w każdej postaci :).
OdpowiedzUsuńw końcu wiem co to jest, ponieważ nigdy wczesniej o tym nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie na kolację ☺
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie!
OdpowiedzUsuńKocham awokado w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńO, guacamole bardzo lubię i często robię :)
OdpowiedzUsuńCiekawe...
OdpowiedzUsuńNie jadłam i aż się sama sobie dziwię, bo wygląda przepysznie :O
OdpowiedzUsuńOstatnio nie mam szczęścia do awokado.. albo kupię niedojrzałe i mi zgnije albo niby jest miękkie ale śmierdzi na starą rybę...
OdpowiedzUsuńNie znałam tej potrawy, lubię awokado od niedawna, ale stosuję tylko na kanapki lub do sałatki. Muszę sie kiedyś skusić na Twój przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, maobmaze
ja nie lubię awokado więc ciekawa jestem czy smakowałoby mi takie guacamole :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam, ale chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńale fajny przepis
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną i zdrową pastę kanapkową :)
OdpowiedzUsuńświetnA OPRAWA GRAFICZNA WPISU!
OdpowiedzUsuńa co do samego przepisu: to nie brakuje tam ostrej papryki? Uwielbiam awokado, jednak nie tak łatwo dostać gdzieś odpowiednio dojrzałe
Mąż bardzo lubi i zdarza nam się robić na domowe imprezki i przyjęcia ze znajomymi. Sprawdza się świetnie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam! awokado zawsze, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńpychotka! :)
OdpowiedzUsuńJa za guacamole nie przepadam - bo i samo awokado jakoś tak niespecjalnie mi smakuje ;)
OdpowiedzUsuńwstyd się przyznać ale jeszcze nie jadłam ... Wygląda mega!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię guacamole i jadam często, także w zaprzyjaźnionej meksykanskiej restauracji, ale skąd pomysł by dodawać do niego pomidor?!
OdpowiedzUsuńCiężko przełamać mi się do potraw z avocado ale to guacamole wygląda obłędnie. Muszę koniecznie wypróbować. Dzięki za przepis 😊
OdpowiedzUsuńO, dawno nie jadłam guacamole :) A lubię!
OdpowiedzUsuńOoooo mniam. ♥♥ Uwielbiam guacamole i wogóle awokado pod każdą postacią. :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️