Awokado w roli głównej: przepis na guacamole

1 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

Aloha chłopcy i dziewczęta!


"Holy guacamole" - powiedział kiedyś Jared Leto, po czym tysiące jego fanów zaczęło masowo wykupować awokado z pobliskich sklepów, a cytat doczekał się swojego wydania na koszulkach... Żartuję, ale tylko częściowo - bo sławny aktor i muzyk faktycznie z uwielbieniem wypowiada się nie tylko o polskich pierogach, ale także guacamole - meksykańskim sosie przygotowywanym na bazie awokado. Moje pierwsze podejście do past wykonywanych z tego owocu nie było najlepsze. Kiedy jednak drugi raz natknęłam się na guacamole podczas wizyty u mamy mojego chłopaka - nie mogłam wyjść z zachwytu. Sekret okazał się być prosty - wystarczy odpowiednie doprawienie sosu, by lekko mydlany smak awokado zniknął, a nasze podniebienie doznało prawdziwej uczty! Od tamtej pory guacamole często gości na naszym stole podczas kolacji, choć świetnie nada się również na śniadanie lub jako dodatek do mięs z grilla. Mnie najlepiej smakuje z bagietką czosnkową, ale zajadać można go z każdym pieczywem, a nawet w roli dipu w towarzystwie ziemniaczanych chipsów! Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba, a samo guacamole zasmakuje i zainspiruje do poszukiwania innych smaków z awokado w roli głównej!

skladniki na guacamole przepis pasta z awokado czosnku czerwonej cebuli pieprz sol pomidor limonka przepis na kanapki
Do wykonania guacamole dla dwóch osób potrzebujemy:
- 2 miękkie awokado
- 1 duży pomidor
- połówka czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- szczypta soli i pieprzu


Wykonanie guacamole jest dziecinnie proste. 

1.Wystarczy, że awokado przekroimy na pół, usuniemy pestkę, a miąższ oddzielimy od skórki i przełożymy do miseczki.
2.W kolejnym kroku należy rozetrzeć miąższ. Można to zrobić widelcem lub ręcznym blenderem - ważne jest zatem, aby podczas robienia zakupów dobrać awokado tak by było ono dojrzałe i miękkie.
3.Kiedy nasze awokado ma już formę pasty, obieramy pomidora ze skórki, kroimy w małe kwadraciki i dodajemy do awokado.
4.Do miseczki dodajemy następnie pokrojoną w kostkę cebulę, dwa posiekane ząbki czosnku, sok z połowy limonki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
5.Podajemy z tostami, bagietką z czosnkiem lub chrupkim pieczywem. 
holy guacamole jared leto przepis na guacamole z awokado meksykanski sos z awokado i pomidorow

2 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

3 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

4 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

5 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

6 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

Lubicie guacamole?
Znacie inne przepisy z wykorzystaniem awokado?

73 Comments

  1. Jakie apetyczne xD a zdjęcia tak perfekcyjnie ze ślinka cieknie ...nie robiłam jeszcze ale chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie smakocie :) Koniecznie wykorzystam twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pyszności! Ja uwielbiam pesto, nawet to z Lidla haha:D

    www.justcleo.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem fanka awokado ale naprawdę smakowicie wyglada. Chyba spróbuje Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż za pyszności :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak apetycznie to wygląda:) uwielbiam awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobre! avocado jest wysmienite, zalezy w jakiej postaci... pozdrawiam ;)

    http://ciotkastiv.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem właśnie po kolacji, ale przez te zdjęcia znów jestem głodna:) Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. i love guacamole! and this looks super super super good! yuums! i prefer it with some corn chips tho ;)

    TheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook

    OdpowiedzUsuń
  10. MMMm przecudnie sie prezentuje i na pewno spróbuje wykonać <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie jadłam guacamole , ale nabrałam ochoty dzięki Tobie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wręcz!! To jest idealne na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham awokado w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś dla mnie ;) Uwielbiam awokado i mogę jeść nawet samo. Często robię też sobie jakieś pasty z awokado w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. patrząc na te piękne zdjęcia aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam awokado i guacamole :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis! wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Great post! Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam awokado ;))
    A taka pasta z tym chlebkiem wygląda idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Musi świetnie smakować!

    Zapraszam https://cakemonika.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. mm nie pamiętam kiedy avokado jadłam ;P

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie jadłam, ale chętnie spróbowałabym, podobne to bardzo zdrowe...

    OdpowiedzUsuń
  23. Rzadko kupuję avocado, ale jak już kupię to właśnie robię z niego guacamole.

    OdpowiedzUsuń
  24. Znam bardzo dobrze guacamole, jedno z moich ulubionych past. Zajadam z małymi tortillami a przygotowuje je w drobniejsze kawałki. Twoje wygląda równie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nigdy nie jadłam, ale narobiłaś mi sporego smaka:3

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy w życiu nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  28. Moje pierwsze podejście do guacamole wyglądało dokładnie tak jak u Ciebie - na początku mnie nie powaliło, ale przy drugim podejściu już popłynęłam w zachwytach;) ważne jest myślę nie tylko odpowiednie doprawienie, ale też wybranie guacamole o odpowiedniej hmmm "dojrzałości";) A zdjęcia - przepiękne! Zachwycam się:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przyznam szczerze, ze nigdy nie jadlam awokado :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Awokado uwielbiam , więc Twój przepis zamierzam wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Kupiłam kiedyś gotowe guacamole, ale było nie do zjedzenia. Muszę sama spróbować takie przygotować, bo awokado uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. uwielbiam guacamole ale ja nie dodaję pomidora

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam guacamole i robię je bardzo podobnie jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  34. w końcu wiem co to jest, ponieważ nigdy wczesniej o tym nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Moje ulubione danie na kolację ☺

    OdpowiedzUsuń
  36. Kocham awokado w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. O, guacamole bardzo lubię i często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie jadłam i aż się sama sobie dziwię, bo wygląda przepysznie :O

    OdpowiedzUsuń
  39. Ostatnio nie mam szczęścia do awokado.. albo kupię niedojrzałe i mi zgnije albo niby jest miękkie ale śmierdzi na starą rybę...

    OdpowiedzUsuń
  40. Nie znałam tej potrawy, lubię awokado od niedawna, ale stosuję tylko na kanapki lub do sałatki. Muszę sie kiedyś skusić na Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam awokado pod każdą postacią :)
    Pozdrawiam, maobmaze

    OdpowiedzUsuń
  42. ja nie lubię awokado więc ciekawa jestem czy smakowałoby mi takie guacamole :)

    OdpowiedzUsuń
  43. jeszcze nie jadłam, ale chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  44. wygląda smacznie, ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  45. Świetny pomysł na pyszną i zdrową pastę kanapkową :)

    OdpowiedzUsuń
  46. świetnA OPRAWA GRAFICZNA WPISU!
    a co do samego przepisu: to nie brakuje tam ostrej papryki? Uwielbiam awokado, jednak nie tak łatwo dostać gdzieś odpowiednio dojrzałe

    OdpowiedzUsuń
  47. Mąż bardzo lubi i zdarza nam się robić na domowe imprezki i przyjęcia ze znajomymi. Sprawdza się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  48. uwielbiam! awokado zawsze, pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Ja za guacamole nie przepadam - bo i samo awokado jakoś tak niespecjalnie mi smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  50. wstyd się przyznać ale jeszcze nie jadłam ... Wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  51. Bardzo lubię guacamole i jadam często, także w zaprzyjaźnionej meksykanskiej restauracji, ale skąd pomysł by dodawać do niego pomidor?!

    OdpowiedzUsuń
  52. Ciężko przełamać mi się do potraw z avocado ale to guacamole wygląda obłędnie. Muszę koniecznie wypróbować. Dzięki za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  53. O, dawno nie jadłam guacamole :) A lubię!

    OdpowiedzUsuń
  54. Ooooo mniam. ♥♥ Uwielbiam guacamole i wogóle awokado pod każdą postacią. :D

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️