Aloha chłopcy i dziewczęta! full-width
Święta Wielkanocne to niewątpliwie smak mazurka i sernika. Na szczęście ten drugi jest jednak ciastem, którego można posmakować nie tylko od święta. U mnie w domu często piecze się go także w dni powszednie - ot z okazji niedzieli lub jako deser do popołudniowej kawy. Jeśli szukacie przepisu na ciasto z kruchym spodem, rodzynkami i brzoskwiniami mam dla Was sprawdzoną recepturę na sernik bez budyniu. Pominięcie tego składnika, sprawia, że masa serowa jest delikatniejsza, mniej zwarta i przypomina konsystencją piankę. Sernik wychodzi zawsze, nie zawiera skomplikowanych składników, a na jego wykonanie nie potrzeba wiele czasu. Wybierając owoce z puszki, które znajdą się między kruchym spodem, a serem warto zwrócić uwagę, aby nie były one zbytnio rozmoczone syropem. Świetnie sprawdzają się tutaj połówki brzoskwiń z linii Zaczarowany Ogród - dostępnej w POLOmarket. W tym sklepie znajdziecie także wysokiej jakości bakalie, które również wykorzystałam w tym przepisie.
Przepis na sernik bez budyniu
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki margaryny
- 2 żółtka jaj
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego ( może być waniliowy)
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 0,5 kostki masła
- 150 g rodzynek
- 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ze składników na ciasto zagnieć kruszonkę i wyłóż ją na dno formy do pieczenia, delikatnie przygniatając ją do dna.
Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Uzyskaną masę dodaj do sera, dodaj rodzynki i dobrze wymieszaj. Białka z dwóch jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym delikatnie połącz ją z masą serową.
Na kruche ciasto wyłóż pokrojone w plastry brzoskwinie, a następnie równomiernie pokryj je serem. Ciasto piecz przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
6 Comments
Pyszny serniczek. Pojadłabym sobie, oj pojadła.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki, chetnie skorzystam z Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńSernik to moje ulubione ciasto <3 mogłabym je jeść non stop :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńhmmm yummy! this looks super good!!
OdpowiedzUsuńTheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook
Cieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️