Jak upiec chleb - czyli jeśli możesz, zostań w domu!

jak upiec chleb jak zrobić samemu chleb na zakwasie bez zakwasu z drożdżami gotowa mieszanka orkiszowy żyni pszenny

Aloha chlopcy i dziewczeta!

Jeśli wierzyć statystykom wyszukiwarek i trendów w sieci przez pandemię koronawirusa większość gospodarstw domowych stała się szkołami, biurami i... samowystarczalnymi piekarniami. Wzrost zainteresowania przepisami na domowej roboty pieczywo urósł do tego stopnia, że tropem wybitnych blogerek kulinarnych zaczęłam wypiekać własne bułki. Człowiekiem od chleba w naszym domu jest jednak Bartek i tak właściwie to on powinien teraz podzielić się z Wami poniższym przepisem. Jako że jednak żyjemy w zgodzie, tworzymy ten wpis wspólnie i jeśli dobrze pójdzie, doczekacie się również wersji przepisu dla zaawansowanych. Na razie sprzedamy Wam jednak prosty patent, na chleb, który wychodzi zawsze i możecie go zrobić w dowolnej chwili, bez potrzeby hodowania wcześniej zakwasu. Ten wpis zdecydowanie spodoba się więc początkującym lub osobom, których pierwsze podejście do chleba nie było zbyt udane. Zaawansowani mogą jednak docenić prostotę jego składników i wykonania - w końcu bywa różnie, a świeże domowe pieczywo powinno gościć na każdym stole! 

Na samym początku zaznaczam - nie jest to post sponsorowany, choć na taki może wyglądać. Zakwasy z drożdżami marki BROWIN kupuję odkąd... zaczęłam u nich pracować. To wtedy poznałam bogactwo asortymentu firmy, która prócz produktów do domowego wyrobu chleba oferuje również rzeczy do domowego winiarstwa, wędliniarstwa, serowarstwa, piekarnictwa, a nawet... ogrodnictwa! Potencjał tysięcy produktów w ofercie jest więc imponujący i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie - ja dziś skupię się właśnie na piekarnictwie, a dokładniej na wcześniej wspomnianym zestawie zakwasu z drożdżami do wypieku chleba.  Jedna saszetka wystarcza na wykonanie jednego bochenka o wadze ok. 750 g. Do wyboru macie trzy typy zakwasów: pszenny, żytni oraz orkiszowy. Chleb, który pokazuję Wam w tym przepisie to wypiek powstały na bazie ostatniej z tych mieszanek.

PRZEPIS NA CHLEB  NA ZAKWASIE ORKISZOWYM



Do wykonania chleba potrzebujesz:

Jak zrobic własny chleb?
Przygotowanie chleba rozpocznij od wymieszania mąki z zawartością paczki zakwasu z drożdżami, solą i wodą. Kiedy ciasto będzie już elastyczne - odstaw je w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę w misce przykrytej ściereczką. Przez ten czas podwoi ono swoją objętość. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i umieść w nim pojemnik z wodą, która sprawi, że chleb będzie miał chrupiącą skórkę, ale miękki środek! Wyrośnięte ciasto przełóż do garnka rzymskiego lub foremki. Piecz przez około 1 godzinę. 

Uwaga!
Ciasto będzie kleiste - nie należy dodawać jednak do niego większej ilości mąki!

ProTIP!
Jeśli chcecie, możecie swój chleb wzbogacić o ulubione ziarna np. słonecznika lub dyni. Razem z Bartkiem polecamy Wam w tym przypadku wmieszać ziarno w środek ciasta, bez robienia efektowych posypek. Nasze doświadczenie mówi, że z takich posypek, mało co zostaje na chlebie podczas krojenia, a chyba nikt nie lubi, jak marnują się pyszności!

jak upiec chleb jak zrobić samemu chleb na zakwasie bez zakwasu z drożdżami gotowa mieszanka orkiszowy żyni pszenny

jak upiec chleb jak zrobić samemu chleb na zakwasie bez zakwasu z drożdżami gotowa mieszanka orkiszowy żyni pszenny

jak upiec chleb jak zrobić samemu chleb na zakwasie bez zakwasu z drożdżami gotowa mieszanka orkiszowy żyni pszenny

jak upiec chleb jak zrobić samemu chleb na zakwasie bez zakwasu z drożdżami gotowa mieszanka orkiszowy żyni pszenny

full-width


6 Comments

  1. Wygląda pysznie , świetne sa te drożdże miałam okazje piec chlebek pszenno-żytni i chociaż nie miałam pojęcia jak się to robi przepis był czytelny i wszystko gładko poszło 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie musze kupic taki zakwas. ostatnio chodzi za mna chleb wlasnie na zakwasie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Co jak co, ale nie mam piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście zerkając na socialmedia widać, że wiele osób próbuje nowych rzeczy w kuchni i właśnie już kilka widziałam właśnie piekących chleb!
    Nigdy tego nie robiłam, ale chętnie bym spróbowała w sumie :)

    http://live-telepathically.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie robiłam własnego chleba, ale w końcu będę musiała spróbować. W domu siedzę już cały długi weekend, nawet makijażu nie chciało się robić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zbieram się, żeby upiec swój chleb :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️