Aloha chłopcy i dziewczęta!
Tydzień temu na moim Facebooku wrzuciłam zajawkę związaną z sushi. Zdradziłam Wam wtedy, że planuję opracować wpis na ten temat. Zalaliście mnie wtedy mnóstwem wiadomości, że nie lubicie lub nigdy nie jedliście sushi bo przeraża Was.... surowa ryba! Nie ukrywam, że kiedyś moje myślenie było identyczne. Nie od razu trzeba jednak rzucać się na głęboką wodę i choć ja po wizycie w Portugalii jestem zakochana w sushi z surową rybą to chcę pokazać Wam, że nie musicie rezygnować z tego dania zupełnie. Mój przepis na sushi to wariacja na temat tego dania, zawiera tylko obrobione składniki, a surową rybę zastępuje tutaj wędzony łosoś. W dalszej części wpisu zdradzę Wam jak przygotować idealny ryż, jakie rodzaje sushi istnieją i jak krok po kroku je zrobić!
Sushi przepis bez ryby - potrzebne składniki
Sushi to specyficzne danie. Potrzeba do niego wielu składników, których na co dzień nie mamy w domu. W wielu sklepach można jednak kupić specjalne pudełka dostarczające wszystkie najpotrzebniejsze składniki. Ja od dawna stosuję produkty marki Blue Dragon - które dostać możecie zarówno w takim właśnie zestawie jak i osobno.
Na 11 rolek sushi (5 małych, 6 dużych) oraz 6 nigiri potrzeba:
- 2,5 szklanki ryżu do sushi
- 7,5 łyżki octu ryżowego
- 8,5 liści nori
- 200g wędzonego łososia
- pęczek szczypiorku
- pół dużego ogórka
- 1 dojrzałe awokado
- sos sojowy
- sos teriyaki
- pasta wasabi
- imbir do sushi
- sezam (biały, czarny, kolorowy)
Przyda się również:
- ostry nóż
- mata bambusowa
- pałeczki
KROK 1. PRZYGOTOWANIE RYŻU DO SUSHI - PRZEPIS
Najważniejszym krokiem w przygotowaniu sushi jest idealne ugotowanie ryżu. Przed ugotowaniem odpowiednią ilość ryżu należy zalać w misce letnią wodą po czym delikatnie mieszając przepłukać go. Gdy woda zrobi się mętna należy zmienić wodę i powtarzać czynność jeszcze kilka razy. Wypłukany tak ryż należy zalać odpowiednią ilością wody (według instrukcji na opakowaniu) i zagotować. Po zagotowaniu ryż należy gotować pod przykryciem 15 minut. Po upływie tego czasu należy wyłączyć palnik i pozostawić tak ryż na kolejne 15 minut. Następnie do ryżu należy dodać ocet ryżowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
KROK 2. PRZYGOTOWANIE ROLEK
Wyróżniamy kilka typów sushi. Poniżej przedstawię Wam je wraz ze zdjęciami i instrukcją ich przygotowania. Jeśli chcecie więc dowiedzieć się jak przygotować: nigiri, hoso-maki, maki-sushi, oraz california-maki jesteście w dobrym miejscu!
NIGIRI
To najprostsze sushi, w którym nie wykorzystuje się liści nori. Aby je przygotować należy nabrać w dłoń trochę ryżu i ukształtować go w nieco podłużną, ale zaokrągloną formę. Następnie wierzch kulki należy posmarować cienką warstwą pasty wasabi, a na wierzch ułożyć kawałek wędzonego łososia.
MAKI-SUSHI
Maki-sushi to odmiana klasycznego sushi, który wykonuje się z całego liścia nori. Po położeniu nori na krawędzi maty bambusowej należy "wykleić" go na 3/4 powierzchni ryżem. Następnie krawędź pokrytą sushi należy posmarować wasabi. Maki-sushi zawiera w sobie kilka dodatków. W mojej wersji znajduje się tam ogórek i awokado pokrojone na cienkie paseczki szczypiorek oraz łosoś. Wszystkie te składniki należy ułożyć na krawędzi posmarowanej wasabi. Ostatnim etapem przygotowania jest rolowanie - pomoże nam w tym bambusowa podkładka. Zwijanie zaczynamy od strony z dodatkami i rolujemy w stronę pustej krawędzi nori. Tą pustą część zwilżamy lekko wodą, aby cała rolka dobrze się skleiła. Rolkę kroimy na 7-8 kawałków.
HOSO-MAKI
Przygotowujemy identycznie jak MAKI-SUSHI z tą różnicą, że wykorzystujemy tutaj tylko pół listka nori. Rolka ta zawiera zatem tylko 1 lub 2 dodatki i jest znacznie cieńsza. Hoso-maki kroimy także nieco inaczej - w dłuższe rolki, które ustawiamy pionowo.
HOSO-MAKI ODWRACANE
Hoso-maki odwrotne charakteryzuje się tym, że jest zawinięte ryżem do góry. Pół listka nori pokrywamy zatem w całości ryżem, po czym przekręcamy na drugą stronę i dopiero wtedy układamy dodatki w postaci ogórka lub ryby. Rolkę zwijamy przy pomocy maty bambusowej, którą wcześniej możemy dla ułatwienia pokryć folią spożywczą. Tak przygotowaną rolkę obtaczamy w sezamie i kroimy na 6 części.
CALIFORNIA-MAKI
California-maki wykonujemy w identyczny sposób jak Hoso-maki odwracane, z tą różnicą, że do środka nie dodajemy ryby. Dopiero po zwinięciu rolki należy ułożyć plasterki łososia na wierzchu i pokroić na 6 części.
Jeśli rozsmakujecie się w sushi możecie spróbować wykonać je z innymi dodatkami. Z ryb, które nie będą surowe świetnie sprawdzi się tu tuńczyk. Warto spróbować także paluszków krabowych, które idealnie komponują się z ryżem. Możecie także zaszaleć z warzywnymi dodatkami. Sushi należy jeść pałeczkami lub palcami. Danie to idealnie komponuje się z wasabi z sosem sojowym lub teriyaki. Uważajcie jednak aby nie przesadzić z ilością pasty wasabi - bo potrafi być naprawdę ostra!
Lubicie sushi?
Robiliście kiedyś sami to danie?
Jeśli lubisz azjatycką kuchnię koniecznie sprawdź jak przygotować miodowe Pad Thai!
Jeśli lubisz azjatycką kuchnię koniecznie sprawdź jak przygotować miodowe Pad Thai!
41 Comments
Ale pyszności , jadłam ale nigdy nie robiłam i nie miałam pojęcia jak się te wszystkie rodzaje nazywają xD U Ciebie to wszystko tak prosto wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam mpgłabym jesc całymi dniami <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2018/05/dlaczego-warto-zaczac-cwiczyc-z.html
Jadłam i .. nie rozumiem tych zachwytów, moze dlatego, ze ja ani za rybami ani za ryżem nie przepadam. Jak to mówią.. o gustach się nie dyskutuje. ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sushi w każdej formie, moimi ulubionymi są kalmary i krewetki w tempurze :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ale jedną rolkę zrobiłabym z tuńczykiem. Żeby nie było nudno ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi 😍mogłabym je jeść codziennie
OdpowiedzUsuńJa nawet bez ryby nie dałabym rady zjesc
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam sushi:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi i zawsze robię sama. Nie dodaje surowej ryby, bo aktualnie jestem w ciąży ;) a ponieważ wcześniej też byłam w ciąży, potem karmiłam to jakoś tak łosoś mi paluszki krabowe mi wystarczają. Moja koleżanka dodaje paprykę albo marchewkę :) i czasami serek ;)
OdpowiedzUsuńJutro robię sobie sushi na dzień dziecka a co!
Uwielbiam sushi. A to wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńwydaje się być pyszne :) Ogólnie nie jadłam jeszcze shusi ;( bo jakoś się nie mogę przekonać ;(
OdpowiedzUsuńPrzepraszam kochana że byłam tu ostatni raz z pół roku temu ale praca praca praca....Mam nadzieje że na jesień to nadrobię :) Do zobaczenia na IG :* Tam jestem w miarę aktywna ;-)
Buziaki ! :*
Mój mąż bardzo lubi sushi :) Spodobałby mu się ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, ale już teraz nie chce nam się bawić w to sushi, bo to jednak czasochłonne mocno. Ceny sa już dziś dużo badziej przystępne niż kiedyś, więc gdy mamay ochotę raczej idziemy na miasto.
OdpowiedzUsuńnie żebym chciała się wymądrzać, ale...sushi wcale nie musi zawierać surowej ryby. Ba w ogóle nie musi zawierać ryby. Sushi to inaczej kwaszony ryż. Surowa ryba to sashimi :)
OdpowiedzUsuńale pan ma racje... sushi czesto w JP podaje sie z kawalkiem "omleta" lub opalanego miesa... wymadrza czy nie, mowi prawde
UsuńTakie bez surowej ryby chętnie zjem
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam, ale sushi mogłabym jeść i jeść, i jeść :)
OdpowiedzUsuńSama nie robiłam nigdy, choć chciałam spróbować, chyba mnie zmobilizujesz.
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi, ale sama jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam sushi, mój mąż robi pyszne!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam sushi! :)
OdpowiedzUsuńJa jadlam tylko raz w życiu sushi. Nigdy nie próbowałam sama zrobić. ;)
OdpowiedzUsuńMnie niestety żadne sushi nie przechodzi przez gardło.
OdpowiedzUsuńJeszcze się nie odważyłam, by sama zrobić sushi, ale kusi mnie... I do tego słodki sos sojowy. Niebo w gębie. narobiłaś mi ochoty, a tu już taka późna godzina. 🙈
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi, czy to z rybą czy z samymi warzywami. Chociaż jeszcze nigdy nie odważyłam się go zrobić ;)
OdpowiedzUsuńLubie sushi ale tylko i wylacznie warzyne ;) Nie mam odwagi sie uczyc i nie bede :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie jadłam ani nie przyrządzałam sushi
OdpowiedzUsuńświetnie to wszystko zobrazowałaś ! :) jeszcze nigdy nie jadłam sushi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi w każdej postaci, ba nawet męża nauczyłam je jeść :D co więcej sama nigdy nie robiłam i wiem że nie zrobie :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi :) maz mnie zarazil :)
OdpowiedzUsuńbede musiała koniecznie zobaczyć jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam sushi.
OdpowiedzUsuńLubie rybe ale taka wersja tez by mi smakowala :)
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie, ale mnie przeraża to zawijanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi i muszę przyznać, że to prezentuje się pięknie i bardzo, ale to bardzo apetycznie. Piękne zdjecia <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi! Takie "oszukane" serwowałam sobie w ciąży.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi, ale od jakiegoś czasu nie mam zupełnie chęci przygotowywać je w domu :) Już szybciej onigiri czy susho bowl ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Sushi może być też smażone :) niestety 95% społeczeństwa myśli, że sushi = surowa ryba.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście sama świadomość, że w daniu jest surowa ryba, może odstraszać wiele osób. Wersja "dla opornych" powinna pomóc przełamać tę niechęć. Prezentuje się pięknie i bardzo smakowicie - i tak zapewne smakuje. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️