Jak zrobić własną czekoladę? Tajniki temperowania czekolady + Prosty przepis na praliny.
Aloha chłopcy i dziewczęta!
Czekolada — nie znam chyba osoby, która nie uwielbiałaby tej słodkości. Wyrób z kakaowca o dość gorzkim posmaku zyskał sobie fanów na całym świecie. Czy jednak produkty, które kupujemy na co dzień ze sklepowych półek, mają wiele wspólnego z prawdziwą czekoladą? Jak wygląda proces powstawania czekolady oraz czy można przygotować ją samemu? Odpowiedzi na wszystkie te pytania uzyskałam podczas Warsztatów w łódzkiej Manufakturze Czekolady, w której razem z innymi blogerkami, spotkałam się w ramach spotkania Spotkajmy się w Łodzi III — o którym pisałam już wcześniej tutaj.
Jak powstaje czekolada?
Zanim czekolada przybierze formę słodkiej tabliczki, przechodzi bardzo długi proces obróbki. Najpierw — jako ziarno kakaowca, później jako masa czekoladowa. Swoją ostateczną formę przybiera w ostatnim etapie, którego razem z innymi dziewczynami doświadczyć mogłam podczas warsztatów. Najważniejszą umiejętnością zdobytą podczas spotkania, była umiejętność poprawnego temperowania czekolady. Proces ten polega na zahartowaniu części płynnej czekolady na granitowym, zimnym blacie. Nie jest to nic trudnego, ale bez wcześniejszego pokazu oraz dokładnego wytłumaczenia co należy obserwować, aby przerwać ten etap w odpowiednim momencie, chyba by się nie udało! Na szczęście wszystkie dziewczyny idealnie wykonały tę czynność! Dzięki temu czekolady po wyjęciu z foremek cudownie błyszczały, a przy przełamywaniu wydawały charakterystyczny dźwięk. Zanim jednak tabliczki zostały podzielone na tafelki, należało je udekorować i tutaj wszystkie uczestniczki spotkania (a także dzieci, niektórych z nich) miały prawdziwe pole do popisu! W Manufakturze Czekolady nie ma bowiem ograniczeń. Mnóstwo różnych składników, które miałyśmy do dyspozycji, pozwoliło na stworzenie indywidualnych czekolad, tak by zachwyciły podniebienia każdej z nas!
Prosty przepis na praliny
Czekolada, śmietana kremówka, miód, masło i opcjonalnie odrobina alkoholu — tylko tyle potrzeba nam do powstania przepysznych pralin. Sekret tkwi jednak w chłodzeniu powstałej masy — po dokładnym wymieszaniu należy pozostawić ją nawet na kilkanaście godzin. My na szczęście nie musiałyśmy tyle czekać — gotowe kawałki masy otrzymaliśmy w stanie idealnym do użycia. Każda z nas musiała formować zatem kształty pralin, które następnie oblewałyśmy czekoladą i obsypywały dodatkami. I o tyle o ile oblewanie i obsypywanie to prawdziwa bułka z masłem, to uformowanie nadzienia w idealne kulki — graniczy niemal z cudem! (A podobno ktoś z tej masy wykonywał aniołki!)
Od ziarenka, do słodkiej tabliczki.
Kiedy czekolada studziła się w formach, a praliny zastygały na blatach — my nadal nie próżnowałyśmy! Prowadząca warsztaty omówiła szczegółowo wszystkie etapy, jakie ziarno kakaowca musi przejść, aby stać się czekoladą. Poznałyśmy również smaki różnych rodzajów czekolad, obejrzały prawdziwe drzewko i owoc kakaowca, a nawet spróbowały przepysznej pitnej czekolady, a wszystko to po to, by potem zdobyć kolejną umiejętność — pakowania wyprodukowanych własnoręcznie słodkości!
Każda pralinka trafiła w osobną papilotkę, a następnie zapakowane w folię i schowane w pięknym kartonowym pudełku, zaklejonym ozdobną naklejką. Czekolady zaś opakowane w folię otrzymały przecudowne kolorowe kartonowe opakowania, które także same musiałyśmy złożyć! Na koniec natomiast każdy uczestnik warsztatów otrzymał prawdziwy Certyfikat Młodszego Czekoladnika!
Warsztaty w Manufakturze Czekolady — idealny prezent dla dzieci i dorosłych!
Zarówno przy produkcji słodyczy, jak i ich pakowaniu było mnóstwo zabawy. Nikt chyba nie powie, że bezkarne ubrudzenie siebie i wszystkiego, co wokół - czekoladą nie jest przyjemne! Podczas warsztatów wszyscy — niezależnie od wieku staliśmy się dziećmi i jest to najlepszy dowód na to, że wizytę w tym miejscu powinien zaliczyć każdy! Szczegóły dotyczące Warsztatów, które prowadzone są w Manufakturze Czekolady w Łodzi, a także w Warszawie możecie znaleźć tutaj.
Ja natomiast zostawiam Was z pyszną fotorelacją, za którą bardzo dziękuję Jakubowi Placzyńskiemu.
Zdjęcia Kuby znajdziecie także tutaj oraz na jego facebooku.
Lubicie czekoladę?
Chcielibyście wziąć udział w takich warsztatach?
Chcielibyście wziąć udział w takich warsztatach?
20 Comments
Kiedyś próbowałam zrobić czekoladę, ale mi nie wyszło :/
OdpowiedzUsuńUfff, dobrze że miałam czekoladę pod ręką, bo ta relacja wyglądała tak apetycznie, że mogłabym nie dać rady... ;-) Super warsztaty i fajny pomysł na zdobycie nowych umiejętności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę :) Świetna relacja :)
OdpowiedzUsuńJasne, że bym chciała! Nawet teraz :D
OdpowiedzUsuńMmmhmmm <3 kocham kocham czekoladę:D
OdpowiedzUsuńSuper doświadczenie i z pewnością świetna zabawa :)
Aż mi normalnie ślinka pociekła. :D
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda to przepysznie, narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym taką schrupała;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
woman-with-class.blogspot.com
Nie wiedziałam nawet, że są takie warsztaty. To świetny pomysł na prezent dla łasucha.
OdpowiedzUsuńSłodki temat :)
OdpowiedzUsuńPurpurowyKsiezyc
O kurde ale rewelacja <3 !!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/11/blue-denim.html
Fantastyczne doświadczenie, oglądałam na Stories :)
OdpowiedzUsuńAleż to wszystko smakowite :) super te warsztaty ...
OdpowiedzUsuńFantastyczne wydarzenie! Wszystko prezentuje się wyśmienicie! a jak pomyślę jak pachniało....potrzebuję zastrzyku z czekolady - teraz! zaraz! już!
OdpowiedzUsuńTakie warsztaty to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńChetnie przygotowalabym wlasne praliny :)
OdpowiedzUsuńNigdy nawet nie zastanawiałam się jak się robi czekoladę, tylko patrzyłam na jej skład co zawiera i się delektowałam :) Ale fajnie się dowiedzieć coś w tym temacie.
OdpowiedzUsuń*ciężkie westchnienie*
OdpowiedzUsuńJestem absolutnym czekoladoholikiem - na widok tych zdjęć zabłyszczały mi oczy
Raj dla czekomaniaków :)
OdpowiedzUsuńTakie warsztaty to świetny pomysł na prezent! Apetyczny prezent! Same zdjęcia przyprawiają o zawrót głowy!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️