Aloha chłopcy i dziewczęta!
Risotto z cukinią i kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań, szczególnie że przygotowuje je zawsze Bartek, a wiadomo — co ugotują nam inni, zawsze smakuje dwa razy bardziej. W domowej izolacji rozszalałam się jednak w kuchni i postanowiłam przygotować to danie sama, szczególnie że do przetestowania miałam wino dotąd mi nieznane, ale nasze, polskie — pochodzące z winnicy Dwór Sanna. Co ciekawe, założyciele tego miejsca nie są nastawieni jedynie na produkcję i sprzedaż wina. Dwór Sanna to także idealne miejsce dla osób, którym marzy się urlop w spokojnym miejscu, z możliwością spędzenia czasu z kieliszkiem w ręku i posmakowania pysznych dań z restauracji znajdującej się przy winnicy. Dwór Sanna to również ekogospodarstwo gdzie produkowane są sery i hodowane ekologiczne warzywa. Jeśli więc interesuje Was enoturystyka czyli poznawanie polskiego winiarstwa, winnictw i związanych z tym tematów lub po prostu chcecie odpocząć w miejscu pełnym ekologicznych produktów i tęsknicie za bliskością z naturą okolice Roztocza gdzie mieści się Dwór Sanna na pewno Was zachwycą! Pamiętajcie, że enoturystyka i wycieczki z "%: w tle kierowane są jedynie do osób pełnoletnich i wszystkim moim czytelnikom poniżej 18 roku proponuję przekazanie linku do tego wpisu rodzicom. Nie odbiegając jednak zbytnio od tematu — tutaj możecie znaleźć szczegóły na temat możliwości odwiedzenia winnicy, a tutaj ofertę na temat produkowanych przez nich win. Ja nadmienię tylko, że butelki zamówiłam przez sieć, dotarły do mnie kurierem i mogę cieszyć się ich smakiem bez wychodzenia z domu!
Teraz czas na to, na co czekacie pewnie od początku wpisu najbardziej, czyli.... przepis!
Przepis na risotto z cukinią i kurczakiem!
- 300 g ryżu do risotto
- 400 g kurczaka
- 3 małe cebule
- 1 średnia cukinia
- 1 pęczek pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 plasterki żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- warzywa na bulion
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 200 ml białego wina — u mnie Muscaris 2018 z Winnicy Dwór Sanna
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, obieramy, zalewamy 1,5 L wody i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, aż do uzyskania aromatycznego bulionu.
- Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, aż zrobi się rumiana.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy ryż do risotto i chwilę smażymy, a następnie dodajemy wcześniej umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Całość ponownie podsmażamy, pilnując, aby nic nie przywarło. Tak przygotowaną bazę zalewamy winem i smażymy, aż do jego wyparowania.
- Kiedy wino wyparuje i istnieje ryzyko przypalenia dania — zalewamy je tym razem bulionem, aż do poziomu ryżu. Pozostały bulion pozostawiamy do podlewania na późniejszym etapie gotowania. Risotto często mieszamy i w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy na nim kurczaka. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku.
- Do garnka z risotto dodajemy sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki, nadal mieszamy i podlewamy bulionem, aż do uzyskania kleistej konsystencji. Kiedy osiągniemy oczekiwany stopień rozgotowania ryżu, do risotto dodajemy podsmażonego kurczaka oraz ser — wszystko mieszamy na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się sera. Danie jest gotowe do degustacji.
3 Comments
Lubię risotto, ale nigdy nie go nie robiłam
OdpowiedzUsuńjak pięknie przygotowany przepis :) uwielbiam gotować
OdpowiedzUsuńale cudownie zrobione! Takie przepisy to aż chce się robić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️